top of page
Calmego2x.png

Psykiatrisk vård av barn och ungdomar

Vi vet att väntetiderna ofta är långa för de som är i behov av psykiatrisk vård. Samtidigt kan det få stora konsekvenser att må psykiskt dåligt under en längre tid utan att få hjälp. Obehandlad psykisk ohälsa kan leda till att symtomen förvärras, eller att fler psykiatriska tillstånd uppstår. Generell oro som inte behandlas kan exempelvis leda till sömnproblem, som leder till trötthet, som utvecklas till depression. Vi på Calmego förstår vikten av att få hjälp snabbt och hos oss är du garanterad att inom en vecka få en tid med psykiatriker som gör en grundlig bedömning av ditt tillstånd och tar fram en individanpassad behandlingsplan för hur just du ska må bättre. Behandlingen kan exempelvis bestå av samtalsterapi och även läkemedelsbehandling vid behov. Tillsammans väljer vi den behandling som passar dig bäst. Vi är engagerade och ser helheten. Vi följer exempelvis gärna med dig på möten med din skola för att se till så att lärare och specialpedagoger är informerade om ditt tillstånd så att du får bästa möjliga stöd. Vi kan också sitta med under möten med socialtjänst, och köra övergripande rehabmöten för att du ska få det bästa möjliga omhändertagandet. Bland våra unga klienter har vi exempelvis flera hemmasittare som nu har kommit tillbaka till skolan, detta genom att jobba på ett systematiskt sätt med alla inblandade. Våra psykologer och specialistläkare i psykiatri har lång erfarenhet av psykisk ohälsa hos barn och ger även stöd till vårdnadshavare, syskon samt skola vid behov. Vi tar emot barn från 8 år. Vi hjälper bland annat till med: stress, ångest, sömnstörningar, nedstämdhet/depression, konflikter, sociala svårigheter, tvångssyndrom och ätstörningar. Vi utreder, diagnostiserar och behandlar NPF-tillstånd som ADHD, ADD och autism. Priser: Läkarbesök med specialistläkare psykiatri: 2 500 kr/45 min Psykologbesök med legitimerad psykolog och psykoterapeut: 1 500 kr/45 min Rådgivning med läkare via chatt/sms/tel: 1 250 kr per påbörjad halvtimme. Priserna är exclusive eventuella prover eller intyg.

Kvinna i terapi

Vi tar emot barn från 8 år som lider av:

  • Att sova dåligt någon natt då och då är inte ovanligt eller farligt. Har man däremot regelbundet problem med att somna, eller vaknar på natten utan att kunna somna om, så är det bra att söka hjälp. I en del fall räcker det med förändrade vanor för att sova bättre. Ibland krävs det mer hjälp.

  •  Ångest kan ta sig i uttryck på flera olika sätt, exempelvis i form av tryck över bröstet, andningssvårigheter,  svettningar, yrsel, att man upplever att det är svårt att få i sig luft eller att hjärtat slår snabbare. Ångest är ofarligt, men mycket obehagligt. Om ångesten börjar få konsekvenser för resten av livet, och man exempelvis undviker situationer och platser eftersom man är rädd för att få ångest, eller har svårt att klara vardagen, är det viktigt att söka hjälp.

  • Om du under en längre tid har känt dig nedstämd och tappat lusten att göra sådant som du normalt brukar tycka om att göra så kan det vara tecken på att du lider av en depression. Andra vanliga symtom är lättirritabilitet, känslor av meningslöshet, hopplöshet, trötthet, sömnsvårigheter (att du har svårt att somna, vaknar upprepade gånger under natten, eller att du tvärtom sover väldigt mycket), ändrade matvanor (minskad eller ökad aptit). Om du lider av en depression är det viktigt att få hjälp snabbt.

  • Utmattningssyndrom orsakas av långvarig stress, där den drabbade inte har haft möjlighet att återhämta sig. De som drabbas av utmattningssyndrom känner sig utmattade och orkeslösa, och tröttheten försvinner inte trots att man vilar. Många har också problem med sömnen och svårt med minnet och koncentrationen.

  • Social fobi kännetecknas av att den drabbade upplever ett starkt obehag och ångest inför, under och efter att ha deltagit i sociala sammanhang. Att vara nervös inför sociala sammanhang är vanligt, men vid social fobi har tillståndet ofta eskalerat så att det påverkar den drabbade i vardagen. Det kan leda till att man undviker sociala sammanhang, men att undvika det man är rädd för brukar bara göra de sociala situationerna ännu mer skrämmande. Barn och tonåringar med social fobi kan exempelvis känna en kraftig ångest inför de sociala situationerna i skolan eller att exempelvis räcka upp handen under lektionerna.

  • Ett barn som har tvångssyndrom har påträngande tankar om att handlingar och ritualer måste utföras på ett visst sätt. Det kan röra sig om allt från att tvätta händerna på ett tvångsmässigt sätt eller att saker och ting behöver ordnas på ett symmetriskt sätt. Att inte följa tankarna och impulserna orsakar ofta en stark känsla av ångest, och/eller känslor av att något hemskt kommer att hända.

  • Det finns flera olika typer av ätstörningar, som anorexi, bulimi och hetsätningsstörning. Symtom på ätstörning är bland annat en överdriven fixering kring mat, vikt och kroppsfigur. I en del fall undviker barnet att äta, men en ätstörning kan också innebära att den drabbade hetsäter, i vissa fall kompenseras detta med överdriven träning eller kräkningar.

  • ADHD är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, kännetecknande är bland annat att barnet har svårt att fokusera och svårt att sitta still, samt har svårt för att planera och passa tider. De kan också vara överaktiva och ha svårt att sitta stilla och svårt att sluta prata även om andra i klassrummet störs. ADD är en närliggande diagnos, där symtomen likt ett barn som har ADHD är svårigheter med fokus och koncentration, men ADD skiljer sig på så vis att barnet inte uppvisar fysisk överaktivitet eller hyperaktivitet utan det handlar mest om mental inre rastlöshet.

  • Autism är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Ett barn med autism kan exempelvis ha svårt för förändringar och svårigheter för det sociala samspelet och att kommunicera med andra barn. Personen kan också ha repetitiva beteenden eller ett stort fokus på begränsade och specifika intressen. Autism upptäcks ofta, men inte alltid, tidigt i barndomen.

Medicinska intyg

Calmego utfärdar vissa typer av medicinska intyg:

 

  • Intyg sjukskrivning

  • Intyg skolfrånvaro

  • Intyg inför resa över vilka läkemedel en person tar

  • Intyg specialkost

  • Läkarutlåtanden för aktivitetsersättning

  • Intyg till Transportstyrelsen vid autism och ADHD.

Medicinska intyg

Calmego utfärdar vissa typer av medicinska intyg:

 

  • Intyg sjukskrivning

  • Intyg skolfrånvaro

  • Intyg inför resa över vilka läkemedel en person tar

  • Intyg specialkost

  • Läkarutlåtanden för aktivitetsersättning

  • Intyg till Transportstyrelsen vid autism och ADHD

Fyll i formuläret

Till dig som har ett barn som mår dåligt

Barn- och ungdomsåren är otroligt viktiga på många sätt. Skolan, och de sociala interaktioner som barnen upplever där, är otroligt viktiga för den psykiska hälsan. Det är av yttersta vikt att barn har möjligheter att mogna under optimala förutsättningar, men det riskerar dem att missa om de inte mår bra. Det är därför viktigt att ditt barn får hjälp snabbt.

Att ett barn mår dåligt tär även på föräldrarna. I en del fall, som vid omfattande psykisk ohälsa eller svåra neuropsykiatriska diagnoser, är pressen på föräldrarna otroligt stor. Vid behov stöttar vi gärna dig som förälder med rådgivning och samtal, eller med psykoterapi och läkemedelsbehandling i de fall det behövs.

bottom of page