Calmego har lång erfarenhet av att behandla:
Att sova dåligt någon natt då och då är inte ovanligt eller farligt. Har man däremot regelbundet problem med att somna, eller vaknar på natten utan att kunna somna om, så är det bra att söka hjälp. I en del fall räcker det med förändrade vanor för att sova bättre. Ibland krävs det mer hjälp.
Ångest kan ta sig i uttryck på flera olika sätt, exempelvis i form av tryck över bröstet, andningssvårigheter, svettningar, yrsel, att man upplever att det är svårt att få i sig luft eller att hjärtat slår snabbare. Ångest är ofarligt, men mycket obehagligt. Om ångesten börjar få konsekvenser för resten av livet, och man exempelvis undviker situationer och platser eftersom man är rädd för att få ångest, eller har svårt att klara vardagen, är det viktigt att söka hjälp.
Om du under en längre tid har känt dig nedstämd och tappat lusten att göra sådant som du normalt brukar tycka om att göra så kan det vara tecken på att du lider av en depression. Andra vanliga symtom är känslor av meningslöshet, hopplöshet, trötthet, sömnsvårigheter (att du har svårt att somna, vaknar upprepade gånger under natten, eller att du tvärtom sover väldigt mycket), ändrade matvanor (minskad eller ökad aptit). Om du lider av en depression är det viktigt att få hjälp snabbt.
Utmattningssyndrom orsakas av långvarig stress, där den drabbade inte har haft möjlighet att återhämta sig. De som drabbas av utmattningssyndrom känner sig utmattade och orkeslösa, och tröttheten försvinner inte trots att man vilar. Många har också problem med sömnen och svårt med minnet och koncentrationen.
Social fobi kännetecknas av att den drabbade upplever ett starkt obehag och ångest inför, under och efter att ha deltagit i sociala sammanhang. Att vara nervös inför sociala sammanhang är vanligt, men vid social fobi har tillståndet ofta eskalerat så att det påverkar den drabbade i vardagen. Det kan leda till att man undviker sociala sammanhang, men att undvika det man är rädd för brukar bara göra de sociala situationerna ännu mer skrämmande.
Om du lider av tvångssyndrom har du påträngande tankar om att handlingar och ritualer måste utföras på ett visst sätt. Det kan röra sig om allt från att tvätta händerna på ett tvångsmässigt sätt eller att saker och ting behöver ordnas på ett symmetriskt sätt. Att inte följa tankarna och impulserna orsakar ofta en stark känsla av ångest, eller känsla av att något hemskt kommer att hända.
Ätstörningar får stora konsekvenser för både den psykiska och fysiska hälsan. Det finns flera olika typer av ätstörningar, som anorexi, bulimi och hetsätningsstörning. Symtom på ätstörning är bland annat en överdriven fixering kring mat, vikt och kroppsfigur. I en del fall undviker den sjuka att äta, men en ätstörning kan också innebära att den drabbade hetsäter, i vissa fall kompenserar den drabbade detta med överdriven träning eller genom att kräkas.
En person som drabbas av en psykos kan få symtom som hallucinationer, tex att personen hör röster, upplever att han eller hon är förföljd eller övervakad, eller är utvald till att utföra något särskilt. Kännetecknande för symtomen är att personen uppfattar verkligheten på ett annorlunda sätt än tidigare, eller på ett annorlunda sätt jämfört med andra personer i omgivningen. Det är viktigt att få vård snabbt, ifall man drabbas av en psykos. Ofta uppfattar den som har en psykos inte själv att han eller hon är sjuk, anhöriga kan märka av symtom som att personen pratar med sig själv, sover överdrivet mycket eller tvärtom är vaken hela nätterna, har svårt att sköta vardagen eller blir väldigt känslig för sinnesintryck.
En person med bipolär sjukdom skiftar mellan perioder av depression då man är nedstämd och orkeslös, och perioder av mani då man är överdrivet energisk och överaktiv, något som kan leda till att man gör impulsiva saker som man sedan ångrar. Bipolär sjukdom får stora konsekvenser för såväl den drabbade som dess närstående. Med rätt hjälp kan dock de depressiva och maniska perioderna komma mer sällan, eller med mindre intensitet.
En person som utsätts för ett trauma, som har orsakat en extrem fysisk eller psykisk belastning, kan få en akut stressreaktion. Kännetecknande är bland annat att personen upplever overklighetskänslor, symtom som hjärtklappning och illamående, koncentrationssvårigheter och svårigheter att klara av sociala situationer. Akuta stressreaktioner är övergående, men kan övergå i andra diagnoser såsom PTSD.
ADHD är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, kännetecknande är bland annat att man har svårt att organisera och planera sitt arbete eller sin vardag, att man har svårt att fokusera eller har svårt att hålla tider. Personen är också impulsiv och överaktiv. ADD är en närliggande diagnos, där symtomen likt en person som har ADHD har svårt att fokusera och koncentrera sig, men ADD skiljer sig på så vis att personen inte uppvisar fysisk överaktivitet eller hyperaktivitet utan det handlar mest om inre mental rastlöshet.
Autism är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. En person med autism kan exempelvis ha svårt för förändringar och svårigheter för det sociala samspelet och att kommunicera med andra människor. Personen kan också ha repetitiva beteenden eller ett stort fokus på begränsade och specifika intressen. Autism upptäcks ofta, men inte alltid, tidigt i barndomen.
Personer som har varit med om livshotande eller mycket skrämmande situationer, såsom tex övergrepp, våld, krig, olyckor och naturkatastrofer kan utveckla PTSD. PTSD visar sig exempelvis i form av mardrömmar och påträngande minnesbilder av händelsen. Många vill inte prata om händelsen eller besöka platser som påminner om traumat, vilket kan leda till att man drar sig undan från andra människor.
Medicinska intyg
Calmego utfärdar vissa typer av medicinska intyg:
-
Intyg sjukskrivning.
-
Intyg inför resa över vilka läkemedel en person tar.
-
Läkarutlåtanden för aktivitetsersättning och/eller sjukersättning.
-
Intyg till Transportstyrelsen vid autism och ADHD.
Medicinska intyg
Calmego utfärdar vissa typer av medicinska intyg:
-
Intyg sjukskrivning.
-
Intyg inför resa över vilka läkemedel en person tar.
-
Läkarutlåtanden för aktivitetsersättning och/eller sjukersättning.
-
Intyg till Transportstyrelsen vid autism och ADHD.
Psykiatrisk vård för vuxna
Hos oss får du träffa specialistläkare i psykiatri från första början så att du snabbt får rätt bedömning, utan att behöva slussas runt inom vården. Vi sätter tillsammans upp en individanpassad behandlingsplan som vi sedan följer. Behandlingen hos Calmego kan både bestå av psykoterapi och av läkemedelsbehandling, beroende på hur dina behov ser ut. Vi ser till helheten och erbjuder även anhörigstöd till dina barn, din familj och partner. Vi kan också stötta din arbetsgivare och chef så att de får de verktyg de behöver för att du ska må så bra som möjligt på jobbet. Psykisk ohälsa som inte behandlas i tid kan få stora konsekvenser för den drabbade och den drabbades familj, fysiska hälsa, ekonomi och arbetssituation. Ett initialt tillstånd, som exempelvis generell oro, kan utvecklas till sömnproblem, trötthet och depression ifall det inte behandlas. Konsekvenserna av att må dåligt är stora, men med tidiga insatser minskar risken att fler symtom utvecklas, eller att symtomen intensifieras. Vi vet hur stor betydelse det har att snabbt få träffa en läkare och vi gör allt för att du ska må bättre igen så snart som möjligt. Priser: Läkarbesök med specialistläkare psykiatri: 2 500 kr/45 min Psykologbesök med legitimerad psykolog och psykoterapeut: 1 500 kr/45 min Rådgivning med läkare via chatt/sms/tel: 1 250 kr per påbörjad halvtimme. Priserna är exclusive eventuella prover eller intyg.
